Pagina de start
Curriculum Vitae
Galerie foto
Impresii oameni de cultura
Aparitii TV
Carti citite
Documentare vizionate
Articole in presa si opinii
Acte de caritate si mecenat
Scrisori primite - Pelerinaj Israel
Agentia Marshal Turism
Agentia Marshal Turism
 
Hotel Marshal Garden
Hotel Marshal Garden 5 stele Bucuresti
 
   
Proiecte pe probleme de integrare europeanã şi de relaţii internaţionale  
   

1. Coordonarea activitãţilor privind participarea României la Programul “Cultura 2000”
1. 17 octombrie 2001: Decizia 6/2001 a Consiliului de Asociere Uniunea Europeanã – România prin care se aprobã participarea României la singurul program pentru culturã al Uniunii Europene “Cultura 2000”.
2. Înfiinţarea în cadrul Direcţiei Integrãrii Europene, Relaţii Internaţionale, Armonizare, Media a Punctului de Contact Cultural menit sã ofere consultanţã şi sã informeze operatorii culturali despre oportunitãţile oferite de Programul “Cultura 2000”.
3. În urma campaniei de informare desfãşuratã de Punctul de Contact Cultural, România are, în 2002, 50 de operatori culturali implicaţi în proiecte câştigãtoare.

Participarea la programul Cultura 2000


- Participarea coordonatorului Punctului de Contact Cultural la Comitetul de Management al Programului Cultura 2000 la 21 iulie 2003
- Participarea expertilor PCC la sesiunea de lucru a Punctelor de Contact Cultural pentru Cultura 2000 din 3 iulie 2003(Atena)
- Organizarea sesiunii de lucru cu institutii si organizatii din judetul Constanta, în vederea lansarii licitatiei de proiecte Cultura 2000.
- Instrurirea specialistilor din muzeele din tara referitore la surse de finantare ale UE pentru cultura (Sesiune organizata de Centrul de formare, educatie permanenta si management în domeniul culturii în colaborare de Punctul de contact Cultural pentru Cultura 2000)
- Participarea la sesiuni de instruire si informare initiate de Catedra UNESCO (la Sinaia) si Centrul Regional de informare si Cercetare în domeniul Culturii din Focsani
- Au solicitat consultanta individuala 60 persoane: 38 prin e-mail, 22 în cele 2 birouri ale PCC din MCC
- Parteneriat cu institutii publice si nonguvernamentale Focsani, Bucuresti si Constanta
- Colaborare cu experti în management cultural în organizarea sesiunii de lucru cu operatori culturali (patrimoniu)
- Dezvoltarea unei baze de date a potentialilor operatori culturali interesati in Cultura 2000
- Parteneriat cu ANUC în vedrea organizarii conferintei Internationale ECA (Consiliul European al Artistilor) în Bucuresti (5-7 septembrie), cu tema "Artists sharing without frontiers. Networking in the Enlargement Process"

În legatura cu actiunile întreprinse de MCC în responsabilitatea caruia se afla Capitolul 20 din Planul de Negociere a Aderarii României la UE, Comisia Europeana a apreciat, în urma raportului prezentat de reprezentantii MCC în cadrul Subcomitetului 5 (Cultura, Inovatie, Cercetare) din 27 aprilie, ca sunt îndeplinite toate cerintele si standardele UE în domeniu (politici culturale si audiovizual)

În 27 mai 2004, ministrul culturii si cultelor, acad.Razvan Theodorescu, s-a întâlnit la Bruxelles cu comisarul pentru cultura, educatie si tineret, dna Viviane Reding. A fost prima întâlnire de lucru dintre un ministru al culturii român si un comisar al Comisiei. Dna comisar a remarcat participarea activa a operatorilor culturali români la Programul-cadru "Cultura 2000" si a promis sa analizeze posibilitatea de a raspunde invitatiei de a veni în România în toamna, fie ca Presedinte de onoare al Târgului de carte "Gaudeamus", fie pentru a participa ca invitat de onoare la Forumul regional, organizat de MCC în decembrie 2004, "Integrare dupa Integrare".

La 27 mai 2004, Consiliul Ministrilor Culturii, Educatiei si Tineretului al UE au votat în unanimitate desemnarea Sibiului drept capitala culturala europeana în 2007, alaturi de Luxemburg si Marea Regiune. Votul a fost pregatit printr-o campanie sustinuta de scrisori catre ambasadori si ministri ai tarilor Uniunii Europeana si întâlniri cu oficiali ai Comisiei, actiune coordonata de ministrul culturii si cultelor, acad.Razvan Theodorescu.

 

2. Coordonarea activitãţilor în domeniul politicilor privind audiovizualul

Legea audiovizualului nr.504/2002 stabileşte cadrul juridic armonizat cu directivele europene în materie de audiovizual, ceea ce creeazã premisele închiderii Capitolului 20 din Programul de Negociere a Aderãrii României la U.E. (închidere provizorie în noiembrie 2002)


3. Coordonarea relaţiilor bilaterale

Belgia
23-25 aprilie 2002: cu ocazia vizitei Preşedintelui României, Ion Iliescu, la Parlamentul European din Bruxelles s-au organizat expoziţia “Sultana şi Ovidiu Maitec” şi concertul formaţiei “Ars Nova”.
România este invitat de onoare la Serbãrile Walloniei de la Namur (11-16 septembrie) şi la Serbarea Comunitãţii Franceze de la Bruxelles (26-27 septembrie).

Suedia
Ministerul Culturii şi Cultelor iniţiazã şi susţine, prin departamentul de specialitate, “Anul Cultural al României în Suedia”. Pe parcursul anului 2002 s-au organizat expoziţii de artã plasticã şi fotografii, simpozioane, concerte.

Germania
Ministerul Culturii şi Cultelor participã în perioada 4-16 iulie 2002 la Festivalul ţãrilor dunãrene, desfãşurat la Ulm, precum şi la organizarea Zilelor Culturii româneşti în Bavaria (octombrie-noiembrie 2002).
- Ulm - Donau Fest : expozitie realizata de Muzeul Taranului Român si participare la manifestari a unei delegatii conduse de dl Ioan Opris, secretar de stat în MCC
- Munchen - Zilele culturii românesti în Bavaria : participarea unei delegatii conduse de dl Ioan Opris în perioada 16-23 iunie 2004.
- Beratzhausen : Înapoi în Europa, sub patronajul dlui acad.Razvan Theodorescu, ministrul culturii si cultelor, cu participarea dlui Ioan Opris, secretar de stat.

Luxemburg
18-20 septembrie 2002: doamna Erna Hennicot-Schopges, ministru al Culturii, Învãţãmântului Superior şi Cercetãrii şi ministru al Lucrãrilor Publice din Luxemburg, efectueazã o vizitã în România. Cu acest prilej, este semnat Programul bilateral de schimburi pentru anii 2002-2005, între Guvernul României şi Guvernul Marelui Ducat de Luxemburg.
La 28 mai 2004 a avut loc întâlnirea ministrului culturii si cultelor, acad.Razvan Theodorescu, cu doamna Hennicot Schoepges, ministrul culturii tineretului si cercetarii din Luxemburg pentru a se identifica masurile necesare în vederea sustinerii proiectelor Sibiului în calitate de capitala culturala europeana, alaturi de Luxemburg.

Italia
Ministerul Culturii şi Cultelor asigurã participarea României la Târgul de carte de la Bologna şi la Bienala de arhitecturã de la Veneţia (august-noiembrie 2002).

Franţa
7-8 aprilie 2003: Vizita domnului Jean-Jacques Aillagon, ministrul francez al Culturii şi Comunicaţiilor, la Bucureşti. Cu acest prilej, este semnat un Aranjament administrativ între Ministerul Culturii şi Cultelor al României şi Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor al Guvernului Republicii Franceze, privind conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului.

Republica Moldova
Ministerul Culturii şi Cultelor a coordonat realizarea proiectelor finanţate din fondurile disponibile ale Guvernului pentru relaţia cu Republica Moldova (susţinerea apariţiei unor publicaţii, organizarea unor turnee teatrale şi amplasarea unor monumente comemorative sau busturi ale unor scriitori români). În 14 mai 2003, domnul secretar de stat Ion Antonescu a participat la întâlniri cu demnitari din Ministerul Culturii al Republicii Moldova, pentru a dezbate modalitãţi de amplificare a relaţiilor bilaterale.

Israel
În urma vizitei din ianuarie, 2002, a domnului Rãzvan Theodorescu în Israel, Ministerul Culturii şi Cultelor din România, a stabilit, cu instituţii culturale din aceastã ţarã, organizarea, în regim de reciprocitate, a sãptãmânilor culturale. România a fost prezentã aici în mai, 2002, şi în iunie, 2003. Israelul a organizat o sãptãmânã culturalã la Bucureşti, în mai, 2003.
- 22-24 martie 2004: vizita ministrului culturii si cultelor, acad.Razvan Theodorescu, la Tel Aviv cu prilejul inaugurarii Institului Cultural Român în Israel.
- Turneul Teatrului Cameri din Israel în România la Bucuresti si Sibiu în 27 mai-2 iunie 2004.

Anul Cultural al României în Marea Britanie
- Februarie Vernisajul Retrospectivei Constantin Brâncusi la Tate Gallery
- 7-25 aprilie 2004 Expozitia artistului Ioan Nemtoi la Oxo Gallery.
- 14-16 mai 2004 la Riverside Studios - Gala Filmului Românesc

Republica Populara Chineza
4-11 februarie 2004: vizita unei delegatii a MCC, conduse de ministrul Culturii si cultelor, dl acad. Razvan Theodorescu, prilej cu care s-a convenit asupra unui an de schimburi culturale exceptionale

Portugalia
- 22-27 martie 2004: Zilele filmului românesc la Lisabona.
- 26 aprilie - 2 mai 2004 Expozitia organizata de Muzeul Taranului Român la Santa Maria da Feira si la Lisabona " Stramosii în calatorie ".

Galati: Festivitatea de dezvelire a Monumentului Hatmanului Ivan Mazepa în 5-6 mai 2004, obiectiv al Protocolului bilateral interministrial România-Ucraina.

Dialoguri culturale româno-suedeze
- 2-5 mai 2004, corul Preludiu al Tinerimii Române în concert la Stockholm.