Pagina de start
Curriculum Vitae
Galerie foto
Impresii oameni de cultura
Aparitii TV
Carti citite
Documentare vizionate
Articole in presa si opinii
Acte de caritate si mecenat
Scrisori primite - Pelerinaj Israel
Agentia Marshal Turism
Agentia Marshal Turism
 
Hotel Marshal Garden
Hotel Marshal Garden 5 stele Bucuresti
 
   
Infogramã privind activitatea Clubului Diplomaţiei Culturale din România pe anul 2001  
   

Fondarea Clubului Diplomaţiei Culturale din România a avut loc la 31 mai 2001, ora 12.30, la Casa Capşa, în prezenţa a peste 70 de invitaţi: ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari acreditaţi în România, ataşaţi culturali, directori de centre culturale ale misiunilor strãine acreditate în ţara noastrã, mari personalitãţi ale vieţii cultural-artistice româneşti, mass-media. Alocuţiunea de deschidere a Clubului a fost rostitã de Secretarul de Stat, Ion Antonescu, Preşedintele Clubului, urmat de E.S. José Jerónimo Moscardo de SOUZA, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Federative a Braziliei, ataşatul cultural al Ambasadei Federaţiei Ruse, ataşatul cultural al Ambasadei S.U.A., dna. Kiki MUNSHI, senatorul Adrian Pãunescu.

Lansarea unui astfel de Club are ca scop cunoaşterea bilateralã, iniţierea, în comun, de proiecte culturale reciproc avantajoase, dar mai ales, un nou concept de promovare a imaginii României, activitatea acestuia fiind apreciatã, atât de partea românã, cât şi de membrii Corpului Diplomatic.

A doua întâlnire a membrilor Clubului Diplomaţiei Culturale din România a avut loc la 28 iunie 2001, ora 12.30, la Crowne Plaza. Invitaţi speciali au fost:
1) Ioana Cristina Goicea, violonistã de 8 ani;
2) Mihai Tãnãsescu, ministrul de Finanţe al României.

Prima invitatã a interpretat douã lucrãri clasice, dovedindu-şi remarcabila mãiestrie interpretativã. Prinţul Dimitrie Sturdza, membru fondator al Clubului, a decis imediat sprijinul sãu financiar, constând în asigurarea cheltuielilor de transport, cazare, diurnã, pentru tânãra interpretã, oferindu-i astfel posibilitatea de a reprezenta România la concursurile şi la festivalurile internaţionale (pânã la majorat).

Al doilea invitat, Ministrul de Finanţe, a rãspuns întrebãrilor puse de reprezentanţii corpului diplomatic şi de oamenii de culturã. În dialogul direct şi deschis cu acesta, personalitãţi ale vieţii culturale româneşti au ridicat problema editãrii clasicilor români. Astfel, s-a nãscut proiectul "Clasicii români" – opere alese, pentru care ministerul de Finanţe va acorda scutire de 100% pentru taxe şi impozite. Proiectul se aflã în derulare la Ministerul Culturii şi al Cultelor.
Cu acest prilej, membrii Clubului au primit insigna cu iniţialele C.D.C. (Clubul Diplomaţiei Culturale) şi pliantul cu calendarul evenimentelor cultural-artistice ale lunii iulie.

A treia întâlnire a membrilor Clubului Diplomaţiei Culturale din România a avut loc la 5 septembrie 2001, ora 12.30, pe peluza de la "Le Club" din Cartierul Francez. Au participat 10 ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari, acreditaţi în România, 11 reprezentanţi ai ambasadelor, 4 directori de centre culturale acreditate în România, 15 personalitãţi culturale române, mass-media.

La cererea membrilor Clubului, preşedintele acestuia, Secretarul de Stat Ion Antonescu, a fãcut prezentãrile. Fiecare membru a primit calendarul manifestãrilor culturale patronate de membrii Clubului pentru luna septembrie. Membrii Clubului au fost invitaţi sã cunoascã şi sã deguste soiuri de vinuri româneşti, din podgoriile prahovene, medaliate cu aur la mari concursuri şi la târguri de profil.

A fost prezentat copilul Busnea Teodor, de numai 4 ani, care, împreunã cu tatãl şi cu fratele sãu mai mare, a cântat la 10 instrumente de suflat, tradiţionale româneşti. În urma acestei acţiuni şi a prezentãrii lui pe TV România Internaţional, micul interpret a fost invitat de organizaţia AUT PROROM / Sport und Kulturverein din Graz, Austria, sã concerteze în faţa comunitãţii româneşti şi a publicului austriac.

Artiştii plastici, Victoria şi Marian Zidaru, au susţinut un fragment de spectacol laic despre matca româneascã, prezentând costumul naţional românesc, stilizat haute-couture, lucrat de mânã.

Scriitorul român, Romulus Vulpescu, a prezentat genul de poezie HAIKU, propunând ca Ministerul Culturii şi al Cultelor din România şi din Japonia sã editeze împreunã o antologie de haiku. E.S. Dl. Hidekata MITSUHASHI a adus mulţumirile sale, speciale, scriitorului român; urmeazã diligenţele în vederea lansãrii proiectului, la nivelul ministerelor din cele douã ţãri.

A participat Ministrul Culturii şi al Cultelor, academician Rãzvan Theodorescu, care, fiind foarte impresionat de talentul şi de virtuozitatea tânãrului interpret - Busnea Teodor - a decis cã va interveni pentru sprijinirea financiarã a acestuia.
La propunerile mai multor membri, întâlnirile vor avea loc în prima zi de miercuri a fiecãrei luni.

A patra întâlnire a membrilor Clubului Diplomaţiei Culturale din România a avut loc miercuri, 3 octombrie, la ora 12.30, la Hotel Sofitel, sala Les Oliviades. La întâlnire au participat 5 ambasadori extraordinari şi plenipotenţiari, acreditaţi în România, 8 reprezentanţi ai ambasadelor, 7 directori de centre culturale acreditate în România, 19 personalitãţi culturale române şi 8 reprezentanţi ai presei. Fiecare membru a primit calendarul manifestãrilor culturale patronate de membrii Clubului pentru luna octombrie, o scurtã prezentare a invitaţilor întâlnirii şi infograma activitãţii Clubului de la fondare şi pânã în prezent.

S-a pãstrat un moment de reculegere în memoria victimelor nevinovate ale atentatului din 11 septembrie 2001, din S.U.A. De asemenea, s-a cerut ca, începând cu luna ianuarie 2002, fiecare ambasadã sã prezinte artişti, creatori, proiecte culturale, etc. din ţãrile lor, în vederea lãrgirii activitãţii Clubului şi pe plan internaţional. Preşedintele Clubului, Secretar de Stat Ion Antonescu, şi-a prezentat staff-ul.

A urmat prezentarea invitaţilor speciali ai întâlnirii:
Primul invitat, Asociaţia Generalã a Vânãtorilor şi a Pescarilor din România, reprezentatã de domnul Neculai Şelaru, Preşedinte Executiv, şi-a prezentat domeniul de activitate şi a fãcut cunoscute modalitãţile şi condiţiile concrete de a deveni membru. Asociaţia a fost foarte apreciatã de reprezentanţii Corpului Diplomatic, unii dintre ambsadori fiind deja membri ai acesteia.

Al doilea invitat, Gerovital Cosmetics, societate cu capital integral românesc, şi-a fãcut cunoscute produsele cosmetice şi de parfumerie. Cu acestã ocazie, a fost promovatã ultima creaţie a companiei: apa de parfum antistres "Pyramid Blue". Interesul manifestat de reprezentanţii Corpului Diplomatic precum şi calitatea recunoscutã a gamei "Gerovital H3" prof. Dr. Ana Aslan reprezintã un punct de plecare pentru extinderea posibilitãţilor de export al produselor companiei.

A treia invitatã a întâlnirii a fost Valeria Tofan, artist plastic, reprezentantã a picturii naive româneşti. Datoritã cadrului deosebit de prezentare şi datoritã calitãţii incontestabile a creaţiilor artistei, reprezentanţii Corpului Diplomatic au promis asigurarea posibilitãţilor de participare internaţionalã şi au achiziţionat lucrãrile acesteia.

Ultimul invitat al întâlnirii membrilor Clubului, Nicolae Diaconu, creator popular ceramist, a prezentat o colecţie de ceramicã figurativã, reprezentativã pentru creaţia popularã româneascã şi în special, pentru lumea satului românesc. Numeroasele aprecieri primite din partea ambasadorilor şi ai ataşaţilor culturali îi asigurã posibilitãţi de participare internaţionalã la expoziţii de profil.

Graficianul român de renume mondial, Ştefan Popa Popa's, a realizat portretele E.S. dl. Xavier VAN MIGEM, ambasadorul Belgiei, E.S. dl. Pieter JAN WOLTHERS, ambasadorul Olandei, E.S. dna. Maria Rosario JANOLO, ambasadorul Filipinelor şi E.S. dl. YUAN Xue, consilier-probleme culturale, ambasada Chinei. De altfel, la fiecare întâlnire, graficianul realizeazã portrete ale membrilor Clubului Diplomaţiei Culturale din România, urmând ca la începutul anului viitor sã se editeze primul album (ediţia 2001) al Clubului.

A cincea întâlnire a membrilor Clubului Diplomaţiei Culturale din România a avut loc miercuri, 17 noiembrie 2001, la ora 12.30 la Bucharest Marriott Grand Hotel, unde invitaţi speciali au fost elevii Colegiului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, care au prezentat un spectacol bilingv, romano-englez, şi plantele care se regãsesc în sonetele lui Shakespeare, presate şi casetate în picturã de mânã, cu denumirea acestora in limbile: latina, romana, engleza.

De altfel, echipa Colegiului Naþional "I.L. Caragiale" a avut un turneu în Marea Britanie, sub auspiciile prinţului Consort PHILIP, care a adresat scrisori de felicitare tinerilor români.

În urma succesului obţinut in faţa membrilor CDC, ataşatul cultural, Rodolfo Herrera de Saldana, împreună cu doamna directoare, Veronica Focşaneanu, sunt in tratative bilaterale pentru schimb de echipe între Mexic şi România.

A şasea întâlnire a membrilor Clubului Diplomaţiei Culturale din România a avut loc miercuri, 5 decembrie, 2001, ora 12,30, la Athénee Palace Hilton. Ediţia specialã – de închidere a anului 2001 – a Clubului Diplomaţiei Culturale, i-a avut ca invitaţi speciali pe:
1) reprezentanţii tuturor Confesiunilor Religioase din România, prilej cu care au fost intonate cântece specifice religiilor respective; „Apelul pentru Pacea Lumii” a fost semnat de membrii Clubului Diplomaþiei Culturale şi de reprezentanţii Confesiunilor Religioase din România.
2) Corul de copii „Alegretto” a încântat asistenţa cu un potpuriu din cântecele popoarelor. Micii interpreţi au fost invitaţi sã concerteze în ţãrile membrilor Clubului.